Psychiatry in Munich-Haar

About the object

Coloured sliding shutters in warm red and orange tones accentuate the grey façades of the cuboid new buildings at the Isar-Amper-Klinikum in Haar near Munich. The new buildings for psychiatry and neurology convey a feel-good atmosphere, not least due to the harmonious colour combination of the façades and the interior design. The colour red has an invigorating and positive effect on the energy balance, the colour orange is considered a source of strength after physical or mental exhaustion. The old image of a mental hospital with “keeping the patients in custody” is passé. No more than two patients share a room and, depending on their state of health, they are allowed to open the windows themselves or the windows are secured.

Architect

Beeg Lemke Architekten GmbH

Section

Hospitality & Health

Execution

2017

Building owner

kbo-Isar-Amper-Klinikum

Location

Haar bei München

Klinikgebäude mit bunten Sonnenschutzelementen

Filigree rectangular lamella for shade

Colours have an influence on people’s state of mind. According to the managing director of the Isar-Amper-Klinikum, the new buildings are intended to improve the image and make it easier for mentally ill people to accept help. Combined in different ways, 440 sliding shutters powder-coated in NCS colours in various shades of red break up the modern grey of the façade. The “Natural Colour System”, or NCS for short, originates from Sweden and comprises 1950 colour shades based on the elementary colours yellow, red, blue, green, black and white. NCS colours are perceived by people as “pure”, i.e. they are colours that cannot be visually assigned to any other colour. The new buildings were to resemble not only the colour but also the design language of the existing buildings. The brief was for sliding shutter systems with shutters, fitted with a filling consisting of rectangular louvres. Project manager Benjamin Ritter developed a filigree rectangular slat as well as the appropriate frame system especially for this clinic building. It had to fit. A sample was made and coated in the specified NCS colour shade.

Security with airy expanded metal

Unauthorised leaving and jumping suicides make a so-called “window security” necessary. In this case, windows were provided with filigree expanded metal. Baier supplied 348 angle frames made of welded aluminium expanded metal mesh to secure the tilt and turn windows. Expanded metal is excellently suited for protective grilles due to its stability. The mesh opening allows a good view and good ventilation when the window is open.

Convenient comfort at the touch of a button

Installation was carried out on three buildings on two floors. The sliding shutter frames with matching guide rails were fixed to the façade by means of powder-coated stainless steel brackets in matching colours. Driven by a 230V motor, the telescopic systems can be conveniently moved into the desired position using a hand-held transmitter or push-button – even when the window is closed. The 230V direct connection motor is a 24V motor with integrated control unit and power supply. This can be connected like a conventional 230V motor without any further control devices inside. This is standard in the sun protection sector. For sliding shutters, Baier usually recommends using a 24V motor as the sliding shutter drive. In this case, a control unit together with a power supply unit for the voltage supply is located inside the building. Low-voltage technology has advantages, as dangerous voltages are not used on the outside of the façade, only extra-low voltages. If necessary, the control units can be easily maintained or replaced from the inside.

Similar references

Health Resort Freiburg

Wooden sliding shutters transform the look of the modern building. The storey-high window elements of the façade were shaded with sliding shutters from Baier with sustainability in mind.

More about the project

Health centre

The demands on residential facilities for senior citizens have changed greatly in recent years. Most people would like to live in their own household and familiar surroundings for as long as they can. The Jöhlingen Health Centre offers centrally located, barrier-free flats in its Haus der Gesundheit (House of Health), Haus der Pflege (House of Care) and Haus des Wohnens (House of Living).

More about the project

Hotel am Dom Hamburg

In order to preserve the character of the lively quarter in structural terms, the St. Pauli code makes various demands on the design and formulation of the newly emerging architecture. Baier equipped the new hotel building with 121 sliding shutter systems, which lend the façade of the structure its small-scale individuality.

More about the project

RoMed Clinic Rosenheim

From the inside, the new building of the Rosenheim Clinic impresses not only with the latest medical and building technology but also with a high level of comfort for staff, patients and visitors. From the outside, Baier's sun and privacy protection in the form of a total of 93 motor-controlled sliding shutters contributes to the harmonious overall appearance.

More about the project

SAP Guesthouse in Walldorf

With the 52 x 2-leaf sliding shutter systems and a further 12 x 3-leaf systems that Baier GmbH from Renchen-Ulm has fitted to the SAP Guesthouse building, you could say that Baier sliding shutters have played a major part in the building's very own look!

More about the project

Old countyard in Badenweiler

As a specialist for project-specific custom-made products, Baier GmbH was able to deliver exactly what the architects envisioned in terms of material and design. Integration into the façade and flushness were to be guaranteed.

More about the project

Berlin Weißensee

A building consortium realised an ecological residential building in a sunny gap in Berlin Weißensee. But where there is light, there is also shadow. Fortunately, a sliding shutter system from Baier opened up possibilities where challenges dominated at first glance.

More about the project

BID Coburg

The challenge for Baier GmbH in this project was that the sliding shutters were to be integrated into the glass façade. Baier "hid" the fittings and drives behind the glass elements.

More about the project

Ottakringer Brewery Vienna

The complete glass façade offers insights and views into the world of beer. Of course, the sun protection could not be missing here. The task of realising a mobile sunshade around the new round building was the challenge par excellence. The Baier company searched for and found a superior solution.

More about the project

Single-family house Wroclaw

Construction in existing buildings often has to meet strict requirements. This was also the case with the construction of a residential building in Wroclaw, Poland. With a creative and well thought-out design, the architects were nevertheless able to realise a large room programme - also thanks to flexible components such as sliding shutters from Baier.

More about the project

Cap Ferrat Nice

Baier shaded the corner glazing of a villa with sliding shutter segments á approx. 800 x 3,800 mm, coupled to two large systems. The special refinement here is that the two elements are "parked" behind a wall made of natural stone or natural rock.

More about the project

Detached house Potsdam

Anthracite-coloured aluminium sliding shutters provide reliable sun and privacy protection on this detached house. With the help of rotatable slats, privacy and daylight can be flexibly regulated.

More about the project

Friedrich-Schiller-Gymnasium Marbach

Baier supplied brightly coloured sliding shutters to match the school's colourful logo. The individual sliding shutters consist of extruded aluminium frame profiles filled with expanded metal. The movable shutters control light and shade as needed.

More about the project

Private residence Gäufelden

Made-to-measure sliding shutters provide privacy and sun protection for this renovated house in the Böblingen district, which shapes the façade and scores with practical advantages. Opening and closing the manual sliding shutters made of aluminium and wood has even become a daily ritual for the owners.

More about the project

Community kindergarten

In the Lower Bavarian district of Landshut, the municipal kindergarten in Hohenthann has received an extension that now provides additional childcare facilities. Floor-to-ceiling window fronts provide plenty of light in the group rooms. The Baier shading system is of particular importance here.

More about the project

Ginnheimer Gärten

The name says it all: the two apartment buildings marketed under the name Ginnheimer Gärten offer each owner sufficient private free space - and in Frankfurt. Baier provided privacy with a perfectly coordinated combination of balcony partitioning and sliding shutters.

More about the project

Flower Market Görlitz

This flower shop convinces with art in front and also with art on the building. The creative façade pattern of the rounded façade is based on the sculpture that stands on the forecourt in Görlitz, Poland. Baier Ulm realised this project with Baier Poland and delivered the special construction of the sliding shutter system abroad, where it was also installed.

More about the project

University Landshut

Climate-friendly building is the order of the day with regard to climate change. In the European Union, 40 percent of energy consumption is accounted for by existing buildings, with air conditioning accounting for the largest share. When constructing new public buildings, high standards must be met, and rightly so.

More about the project

Holbeinviertel Frankfurt

In the new development of the former goods station in the south of Frankfurt, density had to be combined with privacy, quality with economy. The solution - sliding shutters from Baier as privacy screens and for façade design. Baier succeeded in harmonising the architects' special design idea with the physical challenges of an ETICS façade.

More about the project

Holzkontor Munich

In Munich, living space is scarce. The Holzkontor site near the city centre seemed like something from another era. In 2017, 120 1-4 room flats were built here alongside a hotel and offices. The large number also came about thanks to sliding shutters from Baier as sun and privacy protection.

More about the project

Catholic Foundation College

Designed as a "house of communication", the 28 lecture halls and seminar rooms extend over four levels around an open foyer. The new building for the Catholic Foundation University of Applied Sciences Munich replaces the previous building, as renovation was not economically viable. The rectangular building impresses with its solidity and simultaneous transparency and is characterised externally by wooden sliding shutters.

More about the project

Fire station Kenzingen

The 23-metre high hose and training tower of the fire station in Kenzingen at the northern entrance to the town can be seen from afar. Air- and light-permeable sliding shutters from Baier with aluminium elliptical slats complement the industrial-looking façade.

More about the project

Day care centre Bergen-Enkheim

The property in Enkheim used to be used by the fire brigade, but today it is home to a daycare centre with six playgroups. 13 sliding shutters with vertical aluminium slats complement the modern façade and support the building's energy efficiency.

More about the project

LVR-Ernst-Jandl special school

The new building of the LVR-Ernst-Jandl-Schule is an example of inclusion. Here, children are individually supported in their linguistic development - without pigeonholing. And the post-and-beam façade? With sliding shutters from Baier, it creates individual lighting conditions without being tied down in its materiality.

More about the project

Glückstein residential quarter Mannheim

The architectural significance that modern privacy and sun protection can have is impressively demonstrated by Baier GmbH with sliding shutters made of expanded metal, which set the scene for office and residential buildings in the Glückstein residential quarter in Mannheim.

More about the project

Martin Luther House

"An open house with warming light" is what the Protestant parish in Reilingen wants to be. This attitude manifests itself in the new building of the Martin Luther House as a new parish hall. Large sliding shutters from Baier allow maximum openness, transparency and daylight.

More about the project

Apartment house Bühl

A multi-family house with an underground garage was built in Bühl in the immediate vicinity of the French border. The lightly plastered building is equipped with anthracite-coloured sliding shutters from Baier, which give the façade of the new building that certain something. They provide a contrast to the purist shell of the cubic residential building.

More about the project

Apartment house Heilbronn Neckarbogen

For the Aktiv-Plus multi-family house in hybrid construction with wooden façade, the Baier company supplied the sliding shutter frames for a contemporary and modern shading system. For the first time, BUGA visitors were presented with a "city exhibition" in the middle of the city, in addition to art, culture and the classic garden themes.

More about the project

Apartment house in Renchen-Ulm

This new apartment building with 11 barrier-free flats was built in the centre of Renchen-Ulm. The client and the planning office agreed on a clear building language, smooth, flat surfaces in combination with the high-quality and low-maintenance materials glass and metal.

More about the project

Publicis at Schwedler Carré

The Publicis Group office building with underground car park was built exactly according to the tenant's ideas. White-clad exterior walls and wide window fronts fit into the customised architectural concept. The result is modern office space with large glass fronts that provide a useful supply of daylight. With the Baier company, an experienced specialist in sliding shutters was commissioned to protect the building and its users from reflections and overheating.

More about the project

Multi-storey residential buildings Röthenbach

The new quarter of Deutsche Reihenhaus AG in Röthenbach with 79 terraced houses and three apartment buildings with 53 flats offers comfortable and affordable living space for singles, couples and families. Flat sliding shutters from Baier provide effective effects on the façades.

More about the project

Seahouse Dortmund

To shade the balcony areas of the Seahouse in Dortmund, they were looking for a way to protect them from the sun without "blocking" the view of the lake. Baier GmbH, as a specialist for sliding shutters, was able to supply semi-transparent sun protection with the right profiles and the appropriate fabric covering.

More about the project

Bergseestraße Sinzheim

Not quite at the lake, but quite close, lies this detached house in an idyllic Black Forest location. The residential area is characterised by a mixture of single-family and terraced houses, into which the two-storey house with gable roof fits harmoniously. Sliding shutters provide the desired privacy and sun protection.

More about the project

White City Tel Aviv

Also known as the White City, Israel's Tel Aviv is a UNESCO World Heritage Site. Not least thanks to its architectural finesse, the residential building by Bar Orian Architects with the design-defining sliding shutter installations by Baier blends harmoniously into the heterogeneous surroundings.

More about the project

Theodor-Heuss-Gymnasium

The central idea behind the conversion and renovation of the Theodor Heuss Grammar School in Nördlingen was more openness - on the inside through a new atrium, on the outside through a new façade design. Individually lasered sliding shutters from Baier literally give the building a new face.

More about the project

Mozartstraße Ulm

Golden taps were yesterday. Today, tranquillity, space and individuality count. Two apartment buildings in Ulm show what this can look like. Components are in demand that can be used to meet the demands of high-quality residential construction - premium sliding shutters from Baier, for example.

More about the project

Administration building Heidelberg

A historic building is modernised: sliding shutters made of expanded metal, integrated into a surrounding metal window frame, powder-coated rust-brown.

More about the project

Wasserverband Lausitz Senftenberg

The planning and engineering company Ipro Dresden chose Baier to supply the matching design and sun protection elements. The order to Baier was to design the visual and sun protection systems in light blue to match the water theme, thus giving the building a maritime character.

More about the project

Residential units Oberkirch

Generously open and yet protected from prying eyes and the sun: The façade of the newly built apartment building in Oberkirch meets this challenge with movable sliding shutters from Baier. On the one hand as privacy and on the other as sun protection, they are both a functional and design element.

More about the project

Residential house Elzach

As an expert in sliding shutters for a wide variety of projects and building projects, Baier GmbH realised the privacy and sun protection for this sophisticated house in fruitful cooperation with the architect and the house owner - because a house stands and falls with the details.

More about the project

Residential building in Kesselstraße Offenburg

A counselling and information centre and part of the Lebenshilfe administration were housed here. For the third time in a short time, archaeologists in Offenburg found remains of medieval buildings. Excavations at Kesselstraße 12 have unearthed residential buildings and workshops.

More about the project

Residential house Nordhorn

It is not difficult to regulate how much of the outside is allowed to penetrate into the inside and vice versa in the residential house in Nordhorn: privacy and sun protection elements from Baier provide more or less views and insights at the touch of a button.

More about the project

Residential buildings Prinz-Eugen Park

For the striking new building with a recessed glass foyer in the basement, the architects planned an expressive metal façade with functional folding shutters for the first and first floors.

More about the project

Dr. Murken Residential Park

Sliding shutters from Baier fit in perfectly with the modern architecture of the building in Dr. Murken's residential park. The possibility of operating them by motor was a great advantage here.

More about the project

Hallschlag residential quarter

The revitalisation of Hallschlag is one of the largest construction projects of Stuttgarter Wohnungs- und Städtebaugesellschaft (SWSG). A total of 161 new flats with a good 11,300 square metres of living space have been built in the Lübecker and Dessauer Straße construction area and will be completed in 2019. Eight of the twelve houses are equipped with colourful sliding shutters including guidance by Baier.

More about the project

Residential construction in Stuttgart Hallschlag

Attractive residential building in Stuttgart, Hallschlag. Sliding shutters with HPL panels (high-pressure laminate).

More about the project

Housing value improvement in Dessau

For this building, the Seelbach architects' office aimed for a self-contained façade design. In order to meet this requirement, Baier developed a cross-floor support profile.

More about the project