Residential house Elzach

About the object

Outstanding quality, clear forms and reduced design were the focus of the design of this detached house in Elzach. In the ZweitälerLand, where Black Forest lovers go on holiday, namely in the climatic health resort of Elzach, this residential wish became reality. As a “connoisseur of the wood scene”, the owner opted for a silver fir façade. “Wooden façades have a long tradition, especially in the Vorarlberg region,” says Becherer. The building is additionally protected and insulated from the outside. Here in the Black Forest, fir wood has often proved its worth on the weather side of old farmhouses.

Architect

Harter + Kanzler

Section

Living

Execution

2017

Location

Elzach

Images: Architekturfoto Olaf Herzog

Quality in every detail

Architecture is multifaceted and it is the façade in particular that significantly underlines the character of a building. Silver fir has a matt, whitish colour and is considered elastic and very resilient, which is why fir wood is excellently suited as structural timber for wooden façades.

As an expert in sliding shutters for a wide variety of projects and construction projects, Baier GmbH, in fruitful cooperation with the architect and house owner, realised the view and sun protection for this sophisticated house – because a new house stands and falls with the details. Each project is unique and tailored to individual requirements. The sun protection was already planned during the construction of the house – to match the interior. The furniture was also made by the owner in silver fir.

Sun protection and façade “from a single mould”

Baier planned and constructed the sliding shutter frames from extruded aluminium profiles. The running rails were anodised black to be as inconspicuous as possible, and the frames were coated black. The assembly was also carried out by the Baier team. The Olymp G80 system was used as the ceiling mounting rail. The running rails for the almost 2 m high sliding shutters were concealed behind the wooden façade. For the sake of visual appearance, continuous guide brackets were not used in this project, and instead guides were used at specific points. The sliding shutter frames were planked in situ. The Kaiserslautern model was used. The filling was applied to the metal construction with a 60 mm overhang on site, so that the sun protection and the wooden façade are as if “cast from the same mould”.

Wooden façade with a “used look

The sun protection matching the wooden façade captivates with its used look. A natural “beautiful” weathering or greying of untreated wood cannot be planned and is usually not even, so the façade wood and the sliding shutter panel were surface-treated with a greying glaze. This imitates the natural weathering process and the wooden façade still looks even after a few years.

Quite comfortable

Motorised sliding shutter systems offer maximum convenience and impress with their quiet operation. The hangings of the house are equipped with 24-volt motors and can be conveniently moved with a hand-held transmitter or push-button – even when the windows are closed. The house can be completely or partially sealed off from the outside at the touch of a button.

When the sliding shutters are completely closed, you are faced with a wooden façade.

Basically, sliding and sliding-folding shutters can be operated electrically or via radio or, if desired, manually.

 

Images: Architekturfoto Olaf Herzog

Warum es gut ist, einen erfahreren Partner an der Seite zu haben

Von der Planung bis hin zur Montage. Unternehmer und Bauherr Benedikt Becherer über das Projekt, die Zusammenarbeit und innovative, bodenständige Familienunternehmen.

Similar references

Old countyard in Badenweiler

As a specialist for project-specific custom-made products, Baier GmbH was able to deliver exactly what the architects envisioned in terms of material and design. Integration into the façade and flushness were to be guaranteed.

More about the project

Berlin Weißensee

A building consortium realised an ecological residential building in a sunny gap in Berlin Weißensee. But where there is light, there is also shadow. Fortunately, a sliding shutter system from Baier opened up possibilities where challenges dominated at first glance.

More about the project

Single-family house Wroclaw

Construction in existing buildings often has to meet strict requirements. This was also the case with the construction of a residential building in Wroclaw, Poland. With a creative and well thought-out design, the architects were nevertheless able to realise a large room programme - also thanks to flexible components such as sliding shutters from Baier.

More about the project

Cap Ferrat Nice

Baier shaded the corner glazing of a villa with sliding shutter segments á approx. 800 x 3,800 mm, coupled to two large systems. The special refinement here is that the two elements are "parked" behind a wall made of natural stone or natural rock.

More about the project

Detached house Potsdam

Anthracite-coloured aluminium sliding shutters provide reliable sun and privacy protection on this detached house. With the help of rotatable slats, privacy and daylight can be flexibly regulated.

More about the project

Private residence Gäufelden

Made-to-measure sliding shutters provide privacy and sun protection for this renovated house in the Böblingen district, which shapes the façade and scores with practical advantages. Opening and closing the manual sliding shutters made of aluminium and wood has even become a daily ritual for the owners.

More about the project

Ginnheimer Gärten

The name says it all: the two apartment buildings marketed under the name Ginnheimer Gärten offer each owner sufficient private free space - and in Frankfurt. Baier provided privacy with a perfectly coordinated combination of balcony partitioning and sliding shutters.

More about the project

Holbeinviertel Frankfurt

In the new development of the former goods station in the south of Frankfurt, density had to be combined with privacy, quality with economy. The solution - sliding shutters from Baier as privacy screens and for façade design. Baier succeeded in harmonising the architects' special design idea with the physical challenges of an ETICS façade.

More about the project

Holzkontor Munich

In Munich, living space is scarce. The Holzkontor site near the city centre seemed like something from another era. In 2017, 120 1-4 room flats were built here alongside a hotel and offices. The large number also came about thanks to sliding shutters from Baier as sun and privacy protection.

More about the project

Glückstein residential quarter Mannheim

The architectural significance that modern privacy and sun protection can have is impressively demonstrated by Baier GmbH with sliding shutters made of expanded metal, which set the scene for office and residential buildings in the Glückstein residential quarter in Mannheim.

More about the project

Apartment house Bühl

A multi-family house with an underground garage was built in Bühl in the immediate vicinity of the French border. The lightly plastered building is equipped with anthracite-coloured sliding shutters from Baier, which give the façade of the new building that certain something. They provide a contrast to the purist shell of the cubic residential building.

More about the project

Apartment house Heilbronn Neckarbogen

For the Aktiv-Plus multi-family house in hybrid construction with wooden façade, the Baier company supplied the sliding shutter frames for a contemporary and modern shading system. For the first time, BUGA visitors were presented with a "city exhibition" in the middle of the city, in addition to art, culture and the classic garden themes.

More about the project

Apartment house in Renchen-Ulm

This new apartment building with 11 barrier-free flats was built in the centre of Renchen-Ulm. The client and the planning office agreed on a clear building language, smooth, flat surfaces in combination with the high-quality and low-maintenance materials glass and metal.

More about the project

Multi-storey residential buildings Röthenbach

The new quarter of Deutsche Reihenhaus AG in Röthenbach with 79 terraced houses and three apartment buildings with 53 flats offers comfortable and affordable living space for singles, couples and families. Flat sliding shutters from Baier provide effective effects on the façades.

More about the project

Seahouse Dortmund

To shade the balcony areas of the Seahouse in Dortmund, they were looking for a way to protect them from the sun without "blocking" the view of the lake. Baier GmbH, as a specialist for sliding shutters, was able to supply semi-transparent sun protection with the right profiles and the appropriate fabric covering.

More about the project

Bergseestraße Sinzheim

Not quite at the lake, but quite close, lies this detached house in an idyllic Black Forest location. The residential area is characterised by a mixture of single-family and terraced houses, into which the two-storey house with gable roof fits harmoniously. Sliding shutters provide the desired privacy and sun protection.

More about the project

White City Tel Aviv

Also known as the White City, Israel's Tel Aviv is a UNESCO World Heritage Site. Not least thanks to its architectural finesse, the residential building by Bar Orian Architects with the design-defining sliding shutter installations by Baier blends harmoniously into the heterogeneous surroundings.

More about the project

Mozartstraße Ulm

Golden taps were yesterday. Today, tranquillity, space and individuality count. Two apartment buildings in Ulm show what this can look like. Components are in demand that can be used to meet the demands of high-quality residential construction - premium sliding shutters from Baier, for example.

More about the project

Residential units Oberkirch

Generously open and yet protected from prying eyes and the sun: The façade of the newly built apartment building in Oberkirch meets this challenge with movable sliding shutters from Baier. On the one hand as privacy and on the other as sun protection, they are both a functional and design element.

More about the project

Residential building in Kesselstraße Offenburg

A counselling and information centre and part of the Lebenshilfe administration were housed here. For the third time in a short time, archaeologists in Offenburg found remains of medieval buildings. Excavations at Kesselstraße 12 have unearthed residential buildings and workshops.

More about the project

Residential house Nordhorn

It is not difficult to regulate how much of the outside is allowed to penetrate into the inside and vice versa in the residential house in Nordhorn: privacy and sun protection elements from Baier provide more or less views and insights at the touch of a button.

More about the project

Residential buildings Prinz-Eugen Park

For the striking new building with a recessed glass foyer in the basement, the architects planned an expressive metal façade with functional folding shutters for the first and first floors.

More about the project

Dr. Murken Residential Park

Sliding shutters from Baier fit in perfectly with the modern architecture of the building in Dr. Murken's residential park. The possibility of operating them by motor was a great advantage here.

More about the project

Hallschlag residential quarter

The revitalisation of Hallschlag is one of the largest construction projects of Stuttgarter Wohnungs- und Städtebaugesellschaft (SWSG). A total of 161 new flats with a good 11,300 square metres of living space have been built in the Lübecker and Dessauer Straße construction area and will be completed in 2019. Eight of the twelve houses are equipped with colourful sliding shutters including guidance by Baier.

More about the project

Residential construction in Stuttgart Hallschlag

Attractive residential building in Stuttgart, Hallschlag. Sliding shutters with HPL panels (high-pressure laminate).

More about the project

Housing value improvement in Dessau

For this building, the Seelbach architects' office aimed for a self-contained façade design. In order to meet this requirement, Baier developed a cross-floor support profile.

More about the project