Residential buildings Prinz-Eugen Park

About the object

“You just have to walk slowly enough to always stay in the sun.” The little prince from the classic children’s book loves the sun. On his little planet, he only has to move his chair to see it rise or set. The members of the construction group “The Little Prince” cannot simply move their homes to face the sun

Architect

dressler mayerhofer rössler architekten und stadtplaner gmbh

Section

Living

Execution

2020

Building owner

bauherrengemeinschaft “kleiner prinz”

Location

Munich

Love the sun and use solar energy – through sliding shutters with wooden slats

Since 2017, 1,800 flats and supplementary infrastructure facilities such as daycare centres and a school have been built on the site of the former Prinz Eugen barracks in Munich Bogenhausen. Social and ecological aspects have a high priority.

Common rooms and facilities and the self-management of the new neighbourhood by a cooperative are testing participatory coexistence. An ecological model settlement is being built in the south of the site. All buildings in this section will be constructed in timber.

The task: condominiums to KfW 55 standard in Germany’s largest timber housing estate

The private building group “Der kleiner Prinz GbR” also has its plot in the southern construction area. Here, 39 families want to build condominiums and single-family houses. Naturally, they are to be built in accordance with the specifications of the

  • timber construction,
  • support biodiversity
  • and energy-efficient

The solution: architecture according to ecological criteria and with passive solar energy

The architectural firm dressler meyerhofer rössler took on the planning. The architects developed a development consisting of 24 two- to three-storey atrium houses and two four-storey point houses with a total of 15 condominiums. An important component of the architecture: the intelligent implementation of the principles of ecological building.

  • The atrium houses form a dense “carpet”. This reduces heat loss and minimises the sealing of the plot. Atriums nevertheless give each house a private outdoor area.
  • All buildings are constructed from wood, a renewable resource. Green roofs promote biodiversity.
  • The variable floor plans allow adaptation to changing phases of life and the demands of the users without costly conversion measures.
  • The point houses in particular use passive solar energy with their south-facing orientation and large windows, including shading through sliding shutters. In winter, the incident sun warms the highly insulated rooms. In summer, the movable sun protection prevents overheating.

Sliding shutters from Baier with vertical wooden slats as sun protection and for façade design

All buildings take account of the construction method with a cladding of pre-grey, vertical wooden slats. While the atrium houses present themselves with a linear perforated façade, the façade design of the point houses is literally more multi-layered.

Floor-to-ceiling windows alternate with coloured surfaces and wood-clad segments. This results in slight projections and recesses. The multi-layered look is further emphasised by storey-high sliding shutters in front of the façade.

A total of 108 sliding shutters of the Freiburg model were installed. The model is ideal for an individual filling of wooden slats. The narrow yet stable frame profiles ensure an almost frameless appearance.

The dimension and cross-section of the slats can be freely selected, as can the spacing. The architects opted for a rather unusual cladding with vertical lamellas, as they were also used on the other façades. With Baier, the implementation was no problem.

Individual detailing of the sliding shutter guide by Baier for timber façade

The detailing of the construction was also customised by Baier. Baier had to adapt the lower guide due to the slightly stepped façade.

  • On the ground floor, the U-guide was hidden under the window sill. The sliding shutter runs in it with a plastic sliding shoe that was attached to the shutter via an angle.
  • On the upper floors, no fastening was possible in the window area. Baier decided on T-profiles in which the sliding shutters are guided with double roller bolts.
  • The balconies are located on the south side of the buildings – 8 per building. They can also be protected from excessive sunlight with sliding shutters. For 15 balconies, the guidance was implemented with comb gutters. The balcony on the ground floor has a U-shaped guide.

In addition to the construction of the guide, the operation also varies: 73 sliding shutters are manually operated, 33 are motorised and 2 wings are fixed.

And what should the sun protection look like on your next property? Contact us. We will realise your ideas.

Similar references

Old countyard in Badenweiler

As a specialist for project-specific custom-made products, Baier GmbH was able to deliver exactly what the architects envisioned in terms of material and design. Integration into the façade and flushness were to be guaranteed.

More about the project

Berlin Weißensee

A building consortium realised an ecological residential building in a sunny gap in Berlin Weißensee. But where there is light, there is also shadow. Fortunately, a sliding shutter system from Baier opened up possibilities where challenges dominated at first glance.

More about the project

Single-family house Wroclaw

Construction in existing buildings often has to meet strict requirements. This was also the case with the construction of a residential building in Wroclaw, Poland. With a creative and well thought-out design, the architects were nevertheless able to realise a large room programme - also thanks to flexible components such as sliding shutters from Baier.

More about the project

Cap Ferrat Nice

Baier shaded the corner glazing of a villa with sliding shutter segments á approx. 800 x 3,800 mm, coupled to two large systems. The special refinement here is that the two elements are "parked" behind a wall made of natural stone or natural rock.

More about the project

Detached house Potsdam

Anthracite-coloured aluminium sliding shutters provide reliable sun and privacy protection on this detached house. With the help of rotatable slats, privacy and daylight can be flexibly regulated.

More about the project

Private residence Gäufelden

Made-to-measure sliding shutters provide privacy and sun protection for this renovated house in the Böblingen district, which shapes the façade and scores with practical advantages. Opening and closing the manual sliding shutters made of aluminium and wood has even become a daily ritual for the owners.

More about the project

Ginnheimer Gärten

The name says it all: the two apartment buildings marketed under the name Ginnheimer Gärten offer each owner sufficient private free space - and in Frankfurt. Baier provided privacy with a perfectly coordinated combination of balcony partitioning and sliding shutters.

More about the project

Holbeinviertel Frankfurt

In the new development of the former goods station in the south of Frankfurt, density had to be combined with privacy, quality with economy. The solution - sliding shutters from Baier as privacy screens and for façade design. Baier succeeded in harmonising the architects' special design idea with the physical challenges of an ETICS façade.

More about the project

Holzkontor Munich

In Munich, living space is scarce. The Holzkontor site near the city centre seemed like something from another era. In 2017, 120 1-4 room flats were built here alongside a hotel and offices. The large number also came about thanks to sliding shutters from Baier as sun and privacy protection.

More about the project

Glückstein residential quarter Mannheim

The architectural significance that modern privacy and sun protection can have is impressively demonstrated by Baier GmbH with sliding shutters made of expanded metal, which set the scene for office and residential buildings in the Glückstein residential quarter in Mannheim.

More about the project

Apartment house Bühl

A multi-family house with an underground garage was built in Bühl in the immediate vicinity of the French border. The lightly plastered building is equipped with anthracite-coloured sliding shutters from Baier, which give the façade of the new building that certain something. They provide a contrast to the purist shell of the cubic residential building.

More about the project

Apartment house Heilbronn Neckarbogen

For the Aktiv-Plus multi-family house in hybrid construction with wooden façade, the Baier company supplied the sliding shutter frames for a contemporary and modern shading system. For the first time, BUGA visitors were presented with a "city exhibition" in the middle of the city, in addition to art, culture and the classic garden themes.

More about the project

Apartment house in Renchen-Ulm

This new apartment building with 11 barrier-free flats was built in the centre of Renchen-Ulm. The client and the planning office agreed on a clear building language, smooth, flat surfaces in combination with the high-quality and low-maintenance materials glass and metal.

More about the project

Multi-storey residential buildings Röthenbach

The new quarter of Deutsche Reihenhaus AG in Röthenbach with 79 terraced houses and three apartment buildings with 53 flats offers comfortable and affordable living space for singles, couples and families. Flat sliding shutters from Baier provide effective effects on the façades.

More about the project

Seahouse Dortmund

To shade the balcony areas of the Seahouse in Dortmund, they were looking for a way to protect them from the sun without "blocking" the view of the lake. Baier GmbH, as a specialist for sliding shutters, was able to supply semi-transparent sun protection with the right profiles and the appropriate fabric covering.

More about the project

Bergseestraße Sinzheim

Not quite at the lake, but quite close, lies this detached house in an idyllic Black Forest location. The residential area is characterised by a mixture of single-family and terraced houses, into which the two-storey house with gable roof fits harmoniously. Sliding shutters provide the desired privacy and sun protection.

More about the project

White City Tel Aviv

Also known as the White City, Israel's Tel Aviv is a UNESCO World Heritage Site. Not least thanks to its architectural finesse, the residential building by Bar Orian Architects with the design-defining sliding shutter installations by Baier blends harmoniously into the heterogeneous surroundings.

More about the project

Mozartstraße Ulm

Golden taps were yesterday. Today, tranquillity, space and individuality count. Two apartment buildings in Ulm show what this can look like. Components are in demand that can be used to meet the demands of high-quality residential construction - premium sliding shutters from Baier, for example.

More about the project

Residential units Oberkirch

Generously open and yet protected from prying eyes and the sun: The façade of the newly built apartment building in Oberkirch meets this challenge with movable sliding shutters from Baier. On the one hand as privacy and on the other as sun protection, they are both a functional and design element.

More about the project

Residential house Elzach

As an expert in sliding shutters for a wide variety of projects and building projects, Baier GmbH realised the privacy and sun protection for this sophisticated house in fruitful cooperation with the architect and the house owner - because a house stands and falls with the details.

More about the project

Residential building in Kesselstraße Offenburg

A counselling and information centre and part of the Lebenshilfe administration were housed here. For the third time in a short time, archaeologists in Offenburg found remains of medieval buildings. Excavations at Kesselstraße 12 have unearthed residential buildings and workshops.

More about the project

Residential house Nordhorn

It is not difficult to regulate how much of the outside is allowed to penetrate into the inside and vice versa in the residential house in Nordhorn: privacy and sun protection elements from Baier provide more or less views and insights at the touch of a button.

More about the project

Dr. Murken Residential Park

Sliding shutters from Baier fit in perfectly with the modern architecture of the building in Dr. Murken's residential park. The possibility of operating them by motor was a great advantage here.

More about the project

Hallschlag residential quarter

The revitalisation of Hallschlag is one of the largest construction projects of Stuttgarter Wohnungs- und Städtebaugesellschaft (SWSG). A total of 161 new flats with a good 11,300 square metres of living space have been built in the Lübecker and Dessauer Straße construction area and will be completed in 2019. Eight of the twelve houses are equipped with colourful sliding shutters including guidance by Baier.

More about the project

Residential construction in Stuttgart Hallschlag

Attractive residential building in Stuttgart, Hallschlag. Sliding shutters with HPL panels (high-pressure laminate).

More about the project

Housing value improvement in Dessau

For this building, the Seelbach architects' office aimed for a self-contained façade design. In order to meet this requirement, Baier developed a cross-floor support profile.

More about the project